Ischias behandling

Olyckligtvis finns det ingen generell ischias behandling som fungerar för alla. Tyvärr lever alldeles för många människor i en situation där dessa smärtor kommer och går under hela livet. Vissa blir fria från ischias symtom på egen hand och vissa går till läkare under lång tid utan att bli bättre.

Här kan du läsa mer och köpa boken Sciatica SOS som som innehåller egen behandling hemma!

Ischias behandling med läkemedel?

Ischias behandling med piller.

Har man kraftiga smärtor brukar värktabletter ordineras.

Det finns ingen medicin mot ischias som löser det underliggande problemet. Dock är det ganska vanligt att man initialt får smärtstillande mot ischias. Till en början kan man testa receptfria värktabletter, till exempel med paracetamol. Hjälper inte dessa kan man få antiinflammatoriska värktabletter med ibuprofen.

Har man riktigt kraftig smärta är det självklart inget fel att använda sig av värktabletter. Problemet är bara att man kan missa kroppens naturliga varningssignaler, således är en ischias behandling som tar sig an grundproblemet att föredra.

Generell behandling av ischias

När man uppsöker läkare för sina ryggbesvär och det konstateras att man har ischias brukar man få en remis till kiropraktor. Även naprapat och sjukgymnast är vanligt förekommande.

En kiropraktors ischias behandling består av att återställa god funktion i lederna och minska smärtan. Kiropraktorn använder främst en rad metoder och tekniker med händerna. Detta för att återställa normal funktion i muskler, bindväv, leder och nervsystem. På detta sätt förbättras blodcirkulationen och reparationsprocessen i nerven och disken. Till exempel underlättar det bortförandet av slaggprodukter som irriterar ischiasnerven.

Tyvärr är detta inte någon 100% säker ischias behandling, vissa har gått till en kiropraktor utan att se några bättre resultat. För vissa kan symtomen minska precis under och efter ett besök, för att sedan komma tillbaka nästa dag. Samtidigt kan det fungera väldigt bra för andra.

Ischias övningar

Ischias övningar såsom promenader är tillräckligt i början.

Har du drabbats av ischias bör du åtminstone vara ute och promenera en del.

Något som är väldigt centralt för att lyckas behandla ischias är att man rör på sig. Det är inte bra att ligga till sängs eller vara väldigt inaktiv. Ofta har man så ont att man inte vill träna med ischias men risken är att det blir värre om man inte gör det. Det räcker till en början med att bara gå ut och gå så man aktiverar sig någorlunda. Undvik så långt det går att sitta ner, trycket på disken är som störst då.

Det finns en del olika ischias övningar, i klippet nedanför visas en med syfte att försöka stretcha bort ischias.

Förutom att röra på sig kontinuerligt finns det några saker man själv kan göra mot sin ischias. Kvinnor bör tänka på vilken bh dom använder så den avlastar bra och är i rätt storlek. Hjälpmedel som till exempel svankstöd, sulor, kuddar och madrasser är bra för att lindra muskel och ledvärk. När man arbetar är det bra att ha ett höj och sänkbart arbetsbord och en stol som avlastar ryggen bra.

Förebyggande ischias behandling

Har man tidigare drabbats av åkomman eller bara vill försäkra sig mot den i framtiden är det mycket smart att utföra förebyggande ischias övningar. Generellt sätt är all träning bra, men för att förebygga diskbråck och ischias är det främst fokus på rygg, mage och avlastande muskulatur. Dock är det viktigt att träna på rätt sätt med korrekt lyftteknik till exempel. Ischias övningar som förbättrar hållningen är också bra, till exempel pilates, yoga eller coreträning.

Man kan med fördel varva styrketräning övningar mot ischias med lågintensiv träning som promenader och mer högintensiv konditionsträning som aerobics, simning eller cykling. Undvik dock hårda kontaktsporter och kraftig belastning på ländryggen.

Diskbråcksoperation

En diskbråcksoperation är en sista utväg.

Om man har riktigt allvarliga problem kan det bli aktuellt med ett kirurgiskt ingrepp.

Att utföra en diskbråcksoperation som en form av ischias behandling är väldigt ovanligt i Sverige och görs endast på cirka 5% av de drabbade. I till exempel USA är det mycket vanligare att man låter operera diskbråck. Ett kirurgiskt ingrepp blir endast aktuellt om patienten har allvarliga ischias symtom under minst 6-8 veckor.

Ska man operera diskbråck sker det i narkos och ett 4-6 cm hudsnitt görs. Därefter lösgör man ryggmuskulatur så man kommer in i ryggkanalen där man avlägsnar diskbråcket. En diskbråck operation tar ungefär 30 minuter. Läkningsprocessen tar sedan ungefär sex veckor. En diskbråcksoperation brukar anses lyckad i cirka 50-85% av fallen.

En stor amerikansk studie kom fram till att en operation är lika framgångsrik som en generell ischias behandling. Dock var det en del metodologiska brister i rapporterna så man ska inte dra några helt säkra slutsatser, källa.

Alternativ ischias behandling

Jag har tidigare nämnt amerikanen Glen Johnson som har skrivit boken Sciatica SOS. Det är en bok som beskriver en alternativ ischias behandling. Glen beskriver tydligt hur han kom i kontakt med traditionell nepalesisk läkekonst och hur det hjälpte honom bota ischias. Bland annat handlar det om att använda sig av olika örter och naturliga substanser. Dessa låter nervsystem och muskler slappna av mer och hjälper på så sätt till att heala kroppen.

11 Comments

 1. Ulrika Svengren juni 29, 2016
  • Johan juni 29, 2016
  • Lena Magnergård januari 5, 2017
 2. Jouko Niinimäki juli 31, 2016
 3. Sanna augusti 29, 2016
  • Johan augusti 29, 2016
 4. Joy november 26, 2016
 5. INGRID SOLVIG ANETTE SVENSSON september 17, 2018
 6. Ursula oktober 5, 2018
 7. leif harnevall maj 20, 2020
 8. Rebecca september 17, 2020

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.