Diskbråck – Fakta och symptom

Att ha ont i ryggen är ett besvär som väldigt många människor har idag. Anledningarna till detta kan vara många. Till exempel kan det vara att man ofta är stressad både på jobbet och till vardags. Detta kan leda till att man utför tunga lyft på ett förhastat och dåligt sätt. I längden riskerar man att få någon form av ryggproblem.

Diskbråck

Diskbråck gör ont i ryggen

Diskbråck är en allvarligare variant av ryggproblem och uppstår när en kota i ryggraden skadas kraftigt. Detta kan bland annat leda till att det inre mjuka innehållet trycks ut en bit från kotan. Oturligt nog går den stora ischiasnerven precis i närheten.

Risken är då att den skadade kotan gör så att nerven kommer i kläm. När ischiasnerven kommer i kläm kan det uppstå irritation och inflammation vilket i sin tur leder till stora smärtor för den drabbade. Detta kallas för ischias. Många tror felaktigt att ischias är en sjukdom, men det är endast en följd av diskbråck.

Hur vet man om man har det?

Ibland är det bara ”vanligt” ryggont man har och ingenting att oroa sig för. Men för att reda ut om man har åkomman finns det flera olika symtom man kan se om man har.

 1. Du känner en stark, väldefinierad och skarp smärta. Denna smärta ”strålar” och är intensiv.
 2. Det är främst i ryggslutet du har ont.
 3. Utöver ont i ryggslutet så strålar smärtan ner i benet.
 4. Smärtan strålar ända ner i foten, gör den det är det 100% säkert att det är ischias det handlar om.
 5. Svårt att sova på grund av ryggsmärtorna.
 6. Stickande ”sockerdrickssmärta”.
 7. Smärtan blir värre efter att du har varit sittande eller ståendes en längre tid.

Detta är några av de vanliga symtomen på åkomman. Självklart kan det variera en del från person till person. För övrigt så är diskbråck en åkomma som är relativt svår att diagnosticera.

Akuta problem

Man kan även få riktigt allvarliga symtom av åkomman, till exempel:

 • Kraftigt nedsatt känsel i benen
 • Försvagade muskler i benen som leder till att man knappt orkar lyfta foten. Detta kallas också ”droppfot”.
 • Svårt att kontrollera avföring på grund av minskad känsel i underlivet.
 • Man vinglar.

Att få riktigt akuta besvär av diskbråk är ovanligt men kan hända. Drabbas man av något av de ovanstående bör man snarast uppsöka en akutmottagning. Man ska absolut inte låta det passera obemärkt. Försvagade muskler i benen kan leda till att man börjar gå annorlunda. Detta i sin tur kan leda till ytterligare problem.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.